İPLİK ÇEŞİTLERİ

PENYE RİNG PAMUK İPLİĞİ

Kaliteli pamuk ipliği olarak bilinen penyeler, uzun ve ince pamuk elyaflarının penye dairesinden (tarama) geçirilerek, kısa ştapel iplikçiğinde eğrilmesiyle oluşur. Kaliteli ve pahalı olan bu iplik çeşidinin üretilmesi için geniş bir bütçe gerekir. Düzgün ve yumuşak tutumludur. Karde ipliğine göre daha temiz ve homojendir.
Penye ipliklerle yapılan kumaşlar, karde ipliklerle yapılan kumaşlara nazaran daha iyi ve kalitelidir. Su emici özelliği vardır. Bayan, erkek ve çocuk kıyafetlerinde iç ve dış giyim ürünleri ile ev tekstilinde kullanılır.

KARDE RİNG PAMUK İPLİĞİ

Kısa pamuk elyafından üretilmiş, tarama işlemi yapılmamış pamuk ipliğidir. Penye ipliklere göre daha düşük kalitededir. Karde ipliklerle yapılan kumaşların düzgünlüğü daha azdır. Gevşek, kaba ve tüylü bir kumaş oluştururlar. Mat ve kirli gözükürler.
Karde ring iplikleri, spor giysi kumaşları, çarşaflar, denim (blue jean), kord, havlu, döşemelik kumaşlar, ev tekstilleri, teknik kumaşların dokunmasında kullanılır.

KAMGARN YÜN
İPLİĞİ

Uzun ve ince yün elyaflarının taranmasıyla ve daha sonra eğrilmesiyle elde edilen kaliteli yün ipliğidir. Mukavemeti iyi, düzgünsüzlük minimumdur. İnce yün iplikler bu yolla elde edilir. Düzgün yüzeyli kumaşların elde edilmesini sağlayan bu iplik çeşidi, ince yapılı dokuma ve örme ürünleri elde etmeyi sağlar. Isı yalıtma özellikleri azdır ve ütü tutma özellikleri iyidir. Kamgarn ipliklerden genellikle kışın giyilebilen ağır ve iyi tutumlu dış giyim ürünleri üretilir.

ŞTRAYHGARN YÜN İPLİĞİ

Taranmamış ve kısa lif oranı yüksek elyafların ştrayhgarn teknolojisine göre işlenmesi ile elde edilir. Taraktan fitil (ön iplik) halde alınır alınan elyaflar eğrilerek iplik haline getirilir. Kalın ve kaba görünümlü, yüzeyi pürüzlü ve tüylüdür. Yumuşaklık ve hacimleri sayesinde ştrayhgarn ipliklerden yapılan kumaşlar çok iyi yalıtım sağlarlar. Kaba ve tüylü olması nedeniyle örme sektöründe çok kullanılmaz. Ütü tutmayan iplik çeşitleri, manto ve battaniye üretimine elverişlidir.

KETEN
İPLİĞİ

Keten bitkisinin saplarından elde edilen keten elyafından üretilen ipliklerdir. Kısa ştapelli ve uzun ştapelli olarak iki kısma ayrılırlar. Kısa ştapelli keten iplikler kaba ve kalın olmalarına karşın uzun ştapelli iplikler ince ve hassastır. Kısa ştapelli iplikler genelde evlerde dokunan kaba kumaşların yapımında, uzun ştapelli iplikler ince ve düzgün yüzeyli oldukları için daha hassas kumaşların dokunmasında kullanılır. Yazlık kıyafetlerin üretilmesinde kullanılır. Ev tekstili, mendil, bez, peçete yapımında da kullanılmaktadır.

FLOŞ
İPLİĞİ

Rejenere selüloz elyafından filament halde elde edilen ipliklere floş (rayon) denmektedir. Tuşe, parlaklık ve görünüm gibi özellikler açısından ipeğe benzer, yumuşak ve dökümlüdürler. Filament haldeki floş iplikler dokuma ve örme kumaşlarda çok geniş bir kullanıma sahiptir. İnce dökümlü ve fantezi kumaşların elde edilmesinde kullanılır. Ev tekstil ürünleri, hazır giyim ve endüstri alanlarında kullanılır. Şık ve dökümlü kıyafetlerin yapımında kullanılır.

POLYESTER İPLİĞİ

Poliester elyafından üretilmiş sentetik iplik tipidir. Düşük nem çekerler ve erime noktaları 260 °C’dir. Tekstüreli veya tekstüresiz olarak kullanılabilen poliester iplikler tekstilde önemli bir yere sahip sentetik ipliklerdir. Kesitleri yuvarlaktır. Yüksek mukavemete sahiptir. Dayanıklı ve esnek oldukları için dokuma ve örme kumaşların üretiminde geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Nem emiciliklerinin düşük olması nedeniyle statik elektriklenme ve piling problemi yaratırlar. Kadın ve erkek giyiminde, ev tekstilinde kullanılır.

NAYLON İPLİĞİ

Naylon ve perlon olmak üzere iki türü olan iplik çeşidi poliamid elyafından üretilmiştir. Poliamid iplikler olarak da bilinen naylon ipliği, farklı boyda ve incelikte üretilebilir. Tekstüreli ve tekstüresiz olarak kullanılır. Yüksek mukavemet ve elastikiyete sahiplerdir. Naylon ipliklerden üretilen kumaşların en önemli özelliği dayanıklı olmalarıdır. Piling problemi yaratsa da statik elektriklenmesinin düşük olması ile avantaj sağlar. İç çamaşırı, çorap, spor giyim ve ev tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılır.

MULİNE İPLİĞİ

Farklı renklerdeki ipliklerin birlikte katlanarak bükülmesi ile oluşan ipliklerdir. Büküm özellikleri ipliğin kullanılacağı yere göre ayarlanır. Muline ipliklerin üretiminde değişik renklerdeki aynı veya farklı elyaf türleri kullanılabilir. Dengeli yüzey görünümleri olan muline ipliği, dokuma ve örme kumaş üretiminde kullanılır. Dayanıklı kumaşlar için kullanılan muline iplik, kadın ve erkek giyimde tercih edilir.

AKRİLİK İPLİĞİ

Petrol türevi olan akrilik elyafından üretilmiş sentetik (tam yapay) ipliklerdir. Orlon ve modakrilik çeşitleri en bilinen akrilik iplikleridir. İklim koşullarına dayanıklı, hafif ve sıcak tutan, bakımı kolay, parlak ve çabuk kuruyan ipliklerdir. Düşük nem alma özelliği vardır. Yüksek ışık ve iklim şartlarına karşı direnci fazladır. Kadın ve erkek dış giyim ürünlerinde, ev tekstilinde sıklıkla kullanılır.

MELANJ İPLİĞİ

Harman hallaç ya da vigure baskı ile elde edilebilen melanj ipliği, farklı renklerde elyafların belirlenen oranlarda karıştırılması ile oluşur. Dokumada ve örmede kullanılan kumaş çeşidi, kırçıllı, renk değişimli görünüme sahiptir. Kadın ve erkek giyimde kullanılır.